Jak na pořádnou svíčkovou ?
Co budete potřebovat ?
- hovězí maso 1200g
- anglická slanina 150g
- jednu cibuli
- cukr krupice 1-2 lžíce
- ocet 1-2 lžíce
- mrkev 1-2ks
- petržel 1ks
- celer 1/4ks
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- brusinky
- nové koření
- pepř celý
- tymián
- sůl a pepř
- vývar na podlévání
- mouka
- smetana 200 ml
Jak postupovat ?
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Maso v celku prošpikujte klínky slaniny (tak, aby vám část zbyla) a ze všech stran ho zprudka osmahněte na oleji. Vyjměte ho,
vsypte zbylou pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby obojí zezlátlo.
- Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte ho odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou
kořenovou zeleninu a vmíchejte lžíci brusinek a hořčice.
- Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte, podlejte a dejte zakryté do předehřáté trouby. Pečte asi hodinu až hodinu a půl
za občasného přelévání vypečenou šťávou.
- Měkké maso vyjměte a volně překryjte alobalem. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte ji trochou mouky, zasmahněte, zalijte smetanou
a krátce povařte.
- Vyndejte celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte přes jemné síto. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Maso podávejte nakrájené na plátky, s omáčkou, knedlíky, brusinkami a skrojkem citronu. Svíčková omáčka je lepší, když se připravuje
den předem, chutě se v ní krásně rozleží.
Kontakty: